Het geheim van Carnaval

Het Geheim van Carnaval

Het is het best bewaarde geheim van carnaval. Een erebaan waar carnavalsvierders van dromen. Wie wordt dit jaar de prins of prinses van de vereniging?

Maanden van voorbereiding en geheimzinnigheid gaan vooraf aan deze onthulling. Met de gordijnen dicht worden plannen gesmeed, nieuwe kostuums aangemeten en vrienden tot adjudant of hofnar gemaakt. Het geduld om de rol van je leven met de buitenwereld te mogen delen, wordt flink op de proef gesteld. Het feest van saamhorigheid wordt in de aanloop naar carnaval als een spel gespeeld.

In de documentaire Het Geheim van Carnaval wordt de 56-jarige Sjon klaargestoomd voor zijn functie als prins Carnaval van zijn vereniging. Afgelopen carnaval onderging hij nog een levensbepalende operatie. Wakker geworden uit de narcose weet hij het zeker; hij wil in zijn leven nog meemaken hoe het is om prins te zijn in het dorp waar hij geboren en getogen is.

Elke plaats kent zijn eigen carnaval met verschillende gebruiken en tradities, maar de impact van het prinsdom is universeel. Het aan Duitsland grenzende Groesbeek staat tijdens carnaval bekend als Het Keulen van Gelderland vanwege de schlagers die er worden gezongen. Verwonderd over de geheimhouding rond de prins lieten filmmakers Barbara de Baare en Tamino Parren hun camera draaien.

Het Geheim van Carnaval is een film over saamhorigheid en verbroedering. Het laat zien wat het belang is van een sterk verenigingsleven en verbinden met je naasten. Net als voor de Groesbekers die in de kroeg wedjes leggen in wiens handen hun carnaval dit jaar ligt, blijft ook de prins voor de kijker tot het einde toe een geheimzinnig personage. Je ziet hoe alle ogen op hem gericht zijn en je leert zijn persoonlijke verhaal kennen, maar zijn eigen spiegelbeeld blijft tot de officiële onthulling onbekend. Als het dan eindelijk zover is, gaat de deur van het stoelenhok in de plaatselijke kroeg open. Prins Sjon de 11e laat zich voor het eerst aan de dampende menigte zien. Het carnavalsseizoen in Gruusbek is geopend.

Production: BKIJKS filmmakers
Director: Tamino Parren, Barbara de Baare
Research: Barbara de Baare
Camera: Tamino Parren, Tristan Tieben
Montage: Tamino Parren

 

jaar2023
opdrachtKRO-NCRV, Omroep Gelderland
soortdocumentaire TV
rolproducent | scenario | regie