Koeienpoep & Erwtensoep

koeienpoep & erwtensoep

De Drutense veemarkt Leste Mert houdt al 200 jaar stand. Maar wat is er nog van de veemarkt over?

De Leste Mert betekent een grote dag voor Druten en omgeving in het Land van Maas en Waal. Eeuwenlang was dit de belangrijkste veemarkt in de regio en was het de laatste gelegenheid voor de boeren om nog voor de winter van hun vee af te komen. Inmiddels is deze noodzaak er niet meer, waardoor de veemarkt is omgedoopt tot een fokveedag met braderie. De nostalgische koehandel met het handjeklap behoort tot verleden tijd, maar met de mooiste koe valt er toch nog wat eer te behalen.

Verlangen naar vroeger
Filmmakers Tamino Parren en Barbara de Baare verwonderen zich over de instandhouding van een traditie die al lang vervlogen is. Houden de Drutenaren vast aan iets dat er eigenlijk niet meer is? Wat stelt de veemarkt nog voor en wie is er nog mee begaan? Aan de hand van vier personages ontstaat een beeld wat de Leste Mert ooit was en er tegenwoordig van over is. De toekomst ligt in de handen van een stel hobbyboeren, een slager annex keurmeester en een steeds ouder wordende marktcommissie.

 

CREDITS:
Scenario: Omroep Gelderland – Barbara de Baare
Directors. Editors: Tamino Parren, Barbara de Baare
Camera: Tamino Parren, Jonathan van de Kraats
Graphics. Grading: Daniël Schuurman

 

The cattle market ‘The Leste Mert’ exists for 200 years. But what is left of this tradition? For years the farmers came to the market to trade. Nowadays they are paid to show up with their cows. Cow Poop and Pea Soup (Koeienpoep & Erwtensoep) is a film about fixed patterns and a longing for the past. The farmers slowly realize that the tradition, due to a changing society, is no longer relevant.

This documentary is commissioned by Omroep Gelderland – feb 2019. Directed by Tamino Parren and Barbara de Baare (both Dutch), camera Jonathan van de Kraats (Camvision) and editing, graphics and grading by Daniël Schuurman.

Ask for private link to see this documentary in Dutch with English subtitles (barbara@bkijks.nl)

Thanks to:
Instituut voor Beeld en Geluid, Van Gewest tot Gewest
Hans Barten Fotografie, jaren ’70 foto’s

jaar2019
opdrachtOmroep Gelderland
soortdocumentaire (30')
rolscenario | regie | montage
Award-GoShort - BKIJKS Barbara de Baare
Award-New-Vision BKIJKS Barbara de Baare